Spakenburg.....
waar gezelligheid de boventoon voert

Spakenburg is van oudsher een vissersdorp met wel 200 botters die de rijke Zuiderzee bevisten. Na de aanleg van de Afsluitdijk werd overgeschakeld op zoetwatervis, waarvan de IJsselmeerpaling de meeste faam heeft verworven. Pas na de inpoldering is de vissersvloot verdwenen.


 

  1. Een Uniek aanbod!
  2. De havens
  3. De oude scheepswerf
  4. Visafslag
  5. Spakenburgs museum 't Vurhuus
  6. De Haringrokerij
  7. Het Klederdracht- en Visserijmuseum achter de Noorderkerk
  8. Klederdrachtshow
  9. Bunschoter Beesteboel in Bunschoten

Een Uniek aanbod!

Wat Bunschoten-Spakenburg u allemaal te bieden heeft, vindt u in geen enkele andere plaats.
Daarom willen wij u graag welkom heten in het mooiste vissersdorp van Nederland. Wij zijn er van overtuigd dat na een bezoek aan dit dorp, u ons enthousiasme zeker zult delen.

In Bunschoten-Spakenburg kunt u allereerst kennismaken met de vriendelijke bevolking, die graag een praatje met u maakt... Verder kunt u kennismaken met de vele evenementen die georganiseerd worden zoals de Spakenburgse dagen, de visserijdagen, de palingrookwedstrijd, de Zuidwalwedstrijden, boerendag enz.

In de loop der jaren is Bunschoten-Spakenburg steeds meer een toeristische trekpleister geworden. Vooral de drie havens in onze gemeente, de oude scheepswerf en de nog gedragen klederdracht, trekken vele mensen naar ons toe.

Elke zaterdag is er een gezellige markt, die u zeker een keer moet bezoeken. Ook de winkels en horeca-bedrijven hopen uiteraard dat u bij hen een kijkje komt nemen, want ook zij zullen hun best doen om uw verblijf in onze mooie gemeente tot een sukses te maken.

Graag tot ziens!

(terug naar top)


De havens

Ook al zijn de Spakenburgse vissers vrijwel verdwenen, toch kunnen natuurlijk nog wel schepen aanleggen, zij het dat dat vandaag de dag vooral voor pleziervaartuigen geldt. Spakenburg beschikt maar liefst over drie jachthavens: de Oude en Nieuwe Haven bij het centrum en een nieuwe jachthaven even buiten het dorp. De karakteristieke Oude Haven loopt door tot aan het centrum en is een fantastische ligplaats voor de oude botters van de zogenaamde "Bruine Vloot" van Spakenburg. Het zijn met name deze "drijvende monumenten" die de haven van Spakenburg zijn geheel eigen karakter geven.

(terug naar top)


De oude scheepswerf

In de Oude Haven ligt al sinds eeuwen een scheepswerf. Vroeger werden op deze werf voornamelijk botters gebouwd en gerepareerd. Als gevolg van de afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee zag de toekomst voor de werf er lange tijd somber uit. Maar sinds de tijd dat de botters als pleziervaartuigen in gebruik werden genomen, kwam er weer leven in de oude werf. En zo worden er op deze werf nog steeds oude houten (vissers-)schepen gerepareerd. In 1992 is het werfcomplex aangekocht door de gemeente Bunschoten met als doel het complex geheel te restaureren. De Rode Loods, ingericht als bezoekerscentrum, de botterloods, de smederij en overige onderdelen van het complex zijn inmiddels grondig gerestaureerd.

(terug naar top)


Visafslag

De visafslag ligt aan de kop van de Oude Haven aan het eind van de Havendijk en is in de huidige vorm gebouwd in 1923. In 1985 werd de visafslag buiten gebruik gesteld en werd er niets meer mee gedaan. De gemeente Bunschoten heeft de visafslag in 1991 in beheer gegeven aan de Vereniging De Bruine Vloot waardoor het voormalige visveilinggebouw voor het publiek werd opengesteld. De Bruine Vloot geeft bezoekers de gelegenheid kennis te maken met het functioneren van een visafslag. In de nog in originele staat zijnde visafslag hebben vele gebruiksvoorwerpen die met de visserij te maken hebben een plaats gekregen. De oude banken en een nog goed functionerende veilingklok geven een goede indruk van de visafslag in vroeger tijden. Naast een uitvoerige uitleg over de gebruiksvoorwerpen en de visserij, kunnen de bezoekers in de oude banken plaatsnemen en een demonstratie van het veilen van de vis bijwonen. Een gezellig gebeuren waar u vele vissersverhalen verteld worden.

(terug naar top)


Spakenburgs museum 't Vurhuus

Bij de Oude Haven en de eeuwenoude scheepswerf in het centrum van Spakenburg, vindt u het sinds 1997 uitgebreide Spakenburgs Museum 't Vurhuus, alsmede de gerestaureerde haringrokerij. De uitbreiding, waardoor het museum 5 maal zo groot geworden is, omvat een compleet ingerichte boerderij met stijlkamers, een woning van een vissersknecht, alsmede een winkel/woonhuis. Verder nog een volledig ingerichte kamer van een vissersfamilie.
Alle onderdelen in het uitgebreide museum zijn gelegen aan de "straat" die volledig is overdekt waardoor de bezoekers ook bij slecht weer toch geheel binnen kunnen lopen.

(terug naar top)


De Haringrokerij

Wanneer u het museum verlaat, kunt u in één moeite door de haringrokerijen bezoeken. Deze zijn gevestigd in de oude gebouwen direct naast het museum, aan de Watersteeg.

De gerestaureerde haringrokerijen zijn ook in 1998 weer te bezichtigen. De inmiddels uitgebreidde inrichting laat allerlei kleine bijzonderheden zien, zoals b.v. de spanenschop. U kunt bovendien in de rokerij zien hoe vroeger de haring werd verwerkt door vrouwen en meisjes en hoe het roken van de haring in zijn werk ging. Getracht is ook het gerestaureerde vissershuis nog vollediger aan te kleden en een huiselijke aanblik te geven.

Het geheel is een unieke samenstelling geworden en beslist het bekijken waard. U bent van harte welkom voor een bezoek en u mag rekenen op deskundige uitleg, veelal door dames in klederdracht.

(terug naar top)


Het Klederdracht- en Visserijmuseum achter de Noorderkerk

In onmiddellijke nabijheid van het dorpscentrum bevindt zich achter de Noorderkerk het Klederdracht- en Visserijmuseum.

Het meer dan dertig jaar oude museum biedt een prachtig en boeiend overzicht van de klederdracht zoals die eeuwenlang door de Bunschoters en Spakenburgers is gedragen.

Meer dan honderd poppen tonen in allerlei variaties de historie van de plaatselijke klederdracht, van originele "dooppakken" tot de huwelijksdracht en rouwkleding.

Behalve voor de unieke klederdracht wordt de aandacht van de bezoeker getrokken door een groot aantal voorwerpen, die uit de visserijperiode stammen. Het museum beschikt over een schitterende collectie miniatuurbotters, visnetten en allerlei gebruiksvoorwerpen die daarbij horen.

Ook het speciale Spakenburgse handwerk, zoals kralentassen, merklappen, porselein- en stofbeschilderingen, kunt u hier gaan bewonderen. En heel bijzonder is de unieke antieke verzameling geborduurde bijbelse taferelen.

Verder is er een wisselende expositie van de Historische Vereniging "BUNSCOTE" of een diapresentatie. Bovendien exposeert in het museum de bekende Spakenburgse kunstschilder Klaas Zwaan. Zijn schilderijen hebben vooral de botters op zee en de dorpsgezichten tot onderwerp.

(terug naar top)


Klederdrachtshow

Op aanvraag is er iedere woensdagmiddag, met uitzondering van de Spakenburgse Dagen, een klederdrachtshow.

(terug naar top)


Bunschoter Beesteboel in Bunschoten

In 1999 wordt in Bunschoten voor de tweede keer een Boerendag worden georganiseerd. Dat is een manifestatie met aandacht voor de historische situatie èn het huidige agrarisch bedrijf. Een verleden dat uitgebeeld wordt in de vorm van diverse oude ambachten en demonstraties. Actueel is dan het laten 'poseren' van kampioenskoeien, het schetsen van kalveren enzovoorts. Uiteraard zullen oude machinerieën tentoongesteld worden. Om het een en ander nog aantrekkelijker te maken, wordt een markt met alleen antiek en curiosa georganiseerd. Geen markt waar de commercie vanaf druipt, maar een markt waar je lekker kunt snuffelen of er iets van je gading bij is. Ook aan de inwendige mens zal worden gedacht in de vorm van een 'preuverie' met diverse specifiek Bunschoter gerechten als 'riest uut de zak', melkmoes, peren en bonen met spek en ketelkoek. Tot slot worden Oudhollandse spelen en evenementen georganiseerd als mastklimmen, ringsteken, een boerenkapel, het beklimmen van de toren en het laten optreden van een kwakzalver.

De Bunschoter Beestenboel wordt georganiseerd in en rondom de Dorpsstraat op zaterdag 29 mei 1999.

(terug naar top)


Terug naar index-pagina